Resum reunió amb el Conseller de Salut

2016-10-12 22:31

Ahir a la tarda varem mantenir una reunió amb el Conseller de Salut, Toni Comin. A la reunió va ésser-hi present la Direcció general del SEM en funcions, el Dr Jaume Estany.

Aquesta reunió venia emmarcada per la sol·licitud realitzada el passat 31 de març de 2016 per els grups sindicals de CCOO, CGT i UGT, arrel de la problemàtica que estàvem vivint al SEM amb el desplegament del Nou Model Millorat del TSU, abans del cessament de l’antic Director General. AMIC no hi era present donat que va refusar la proposta de sol·licitar la reunió i per tant va quedar exclòs d'assistir-hi.

En el transcurs de la reunió els membres de CCOO presents vam fer palès la situació que venim patint arreu del territori català d’ençà del desplegament. Varem fer incís en la nostra preocupació, en que el model ja va néixer malalt amb la disminució de recursos de Suport Vital Bàsic que obliga a enviar recursos superiors quan aquests estan ocupats, ja sigui realitzant serveis o en espera de poder descarregar als diferents hospitals, el que provoca que quan s’origina l’emergència els recursos adients estiguin ocupats. Varem remarcar la necessitat de reforçar els CeCos, tant en personal com amb infraestructures i operatives que porten a la impossibilitat de triatge i per tant a la utilització de recursos en ocasions qüestionables. Varem remarcar que no fem una esmena total al model, veiem en el desdoblament dels integrants dels equips un conflicte de recursos. El model seria ideal si en cada punt del territori poguéssim comptar amb els diferents tipus de recurs (USVAm, USVAi, VIR i SVB) i es pogués escollir el recurs suggerit amb criteris del motiu que genera l’incident i no en funció de l’isòcrona de les unitats. Això evidentment té un cost econòmic inassolible en l’actualitat.

Varem remarcar la necessitat, sobre tot al territori, de la presència d’un equip multidisciplinari complert en les emergències, on cada integrant pogués desenvolupar les seves competències en benefici de l’usuari.

Varem reclamar un cop més la descripció funcions exhaustives de cada categoria professional i varem remarcar la situació en que es troba el personal d’infermeria des de la publicació del Real Decret de prescripció infermera, remarcant que els procediments actuals, tal i com han quedat amb l’última modificació no ens donant cap seguretat ni cap poder de decisió. Que en la pràctica habitual de la infermeria del SEM actuem sota la nostra responsabilitat legal i que gràcies a seguir treballant com veníem fent fins ara el sistema continua funcionant correctament. El Conseller va fer pales el seu recolzament a la infermeria de SEM i que seguia treballant per tal d’arribar a un consens amb els diferents col·legis de metges i infermeres de Catalunya. Tanmateix el Dr Estany es va comprometre a iniciar en breu un debat intern per tal de tractar el tema en profunditat i trobar-hi una solució. Varem remarcar que el model ha agreujat la situació i ha portat a crear la “necessitat-habitualitat” de que infermeria hagi de portar a terme determinades actuacions que no li son pròpies, a la vegada que també s’ha creat la “necessitat” que els Tècnics de Transport Sanitari acabin realitzant funcions pròpies d’infermeria per suplir a aquestes quan no hi són presents.

Varem incidir també en la necessitat que s’anomeni definitivament la nova gerència, que el Conseller va remarcar que està al caure, tot i que no va voler especificar si serà interna o externa.

També varem expressar la nostra sorpresa i disconformitat en que les unitats de millora provisional hagin desaparegut fins a la implantació definitiva, donat que crèiem que un cop demostrada la seva efectivitat es posa en risc la ciutadania.

A la pregunta del Conseller de si crèiem que amb el Nou Model s’havia perdut qualitat assistencial, vam respondre taxativament de forma afirmativa fent-li veure que l’arribada posterior d’una unitat de suport retardava l’atenció i  derivació definitiva de l’usuari crític i en això nosaltres i veiem un empitjorament de la morbi-mortalitat dels casos crítics.

Després de més de dues hores de debat, el Conseller en va recalcar que en breu arribarà la nova direcció i aquesta serà qui prendrà les decisions necessàries, amb la valoració dels diferents estudis realitzats i les aportacions que entre tots  hem anat aportant.

Des d’aquí nosaltres esperem que aquesta nova direcció que està al caure, caigui de peus i amb el cap ben posat. I segueixi unes directrius des de la Conselleria de consens i en la línea de “millora real” del mal anomenat “Model Millorat

 

© 2016 Rervats tots els drets.

Creat per Webnode